p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ryż z gulaszem w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ryż z gulaszem z indyka w sosie słodko-kwaśnym

Ryż z gulaszem w sosie słodko-kwaśnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z gulaszem w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 30 dag mięsa z indyka,
  • do smaku sól, pieprz i papryka,
  • 1 op. fixu słodko-kwaśnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 200 g ryżu,
  • 2 łyżeczki soli,

Sposób przygotowania:

Ryż z gulaszem w sosie słodko-kwaśnym
Indyka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, pozostawiamy na godzinę. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, dodajemy indyka podsmażamy, podlewamy 100 ml wrzącej wody, dusimy do miękkości, Gotowy fix słodko-kwaśny i 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej mieszamy w 200 ml zimnej wody. pod koniec duszenia dodajemy mieszankę fixu z wodą i gotujemy 5 minut. W garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli, wrzucamy 2 torebki 100 g ryżu, gotujemy na sypko około 15 minut. Ryż odcedzamy, woreczki przecinamy, ryż wykładamy na dwa talerze, mięso kładziemy na środek ryżu, polewamy je gorącym sosem.
Ryż z gulaszem w sosie słodko-kwaśnym
gulasz dusić do miękkości, pod koniec duszenia dodać mieszankę fixu z wodą i gotować 5 minut.
Ryż z gulaszem w sosie słodko-kwaśnym
Ci co nie lubią ryżu mogę mieć podany gulasz do miseczki