alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ryż z jabłkami i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tym razem użyłam zamiast zwykłego ryżu ryż do risotta. Sprawdził się rewelacyjnie. Zapiekanka smakowała wybornie.

Ryż z jabłkami i polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkami i polewą

 

  • 200 g ryżu do risotto
  • 700 ml mleka
  • sól szczypta
  • 600 g jabłek (po obraniu)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos śmietankowy
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami i polewą
Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40-50 minut.
Ryż z jabłkami i polewą
starte jabłka podsmażyć na maśle z dodatkiem soku z cytryny i cukru
Ryż z jabłkami i polewą
ryż z mlekiem gotowac na wolnym ogniu mieszając
Ryż z jabłkami i polewą
w wysmarowanym naczyniu wyłożyć ryż i jabłka
Ryż z jabłkami i polewą
do śmietany dodac cukier waniliowy, brązowy, wymieszać i wyłożyć na ryż