senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ryż zapiekany z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty sposób na tani i smaczny obiad - ryż i jabłka zapieczone razem podane ze śmietaną!

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem z dodatkiem soli i 1 łyżeczką masła (gotować na wolnym ogniu). W tym czasie przygotować jabłka - umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny. Do jabłek dodać cukier waniliowy i cynamon (tu już zależnie od preferencji smakowych - ja daję opakowanie cukru i 1-2 łyżeczki cynamonu). Na dnie wysmarowanego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ryżu, przykryć warstwą jabłek, znów ryżu i jabłek, tak aby wierzchnią warstwę stanowił ryż. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut. Podawać ze śmietaną i cukrem.