migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują.

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym

 

  • 500 g filetów z morszczuka,dorsza lub innej ulubionej ryby
  • przyprawa do ryb
  • 3/4 kubka śmietany 12% lub 18%
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym
Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Odstawić na godzinkę. Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z marchewki i kalarepki.
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym
Etap 1 Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb.
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym
Etap 2 Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym
Etap 3 Śmietanę wymieszac z wodą,koperkiem i mąka.
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym
Etap 4 Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut.