Ryba faszerowana w dzwonkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybę można przed zalaniem galaretkę przybrać jajkami ugotowanymi na twardo, natkę pietruszki i plastrami ugotowanych jarzyn

Ryba faszerowana w dzwonkach

Składniki:

Ryba faszerowana w dzwonkach

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba faszerowana w dzwonkach
Rybę oskrobać z łuski, odciąć głowę, wypatroszyć rybę przez otwór powstały po odcięciu głowy i dokładnie wypłukać. Wykroić z ryby 6 plastrów grubości 3 cm. Ostrożnie wyciąć z nich kręgosłup i ości. Z pozostałych kawałków ryby odciąć mięso i zmielić. Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę, seler i 1 cebulę pokroić, zalać 1 l wody, dodać głowę i kawałki kręgosłupa z ośćmi z ryby, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 30 minut i przecedzić wywar. Pozostałą cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Zmielone mięso ryby wymieszać z tartą bułką, śmietaną cebulą, utartym chrzanem, żółtkiem i białkiem ubitym na sztywną pianę. Farsz doprawić solą i pieprzem i napełnić nim dzwonka ryby. Wyrównać powierzchnię farszu nożem i ułożyć w garnku. Zalać rybę wywarem i gotować 30 minut na małym ogniu. Przed podaniem ryby wywar można zaciągnąć 100 ml śmietany, 1 łyżką mąki, zagotować i przetrzeć. Rybę można podawać też na zimno. Po ostudzeniu ugotowanej ryby w wywarze należy ją wyjąć, a wywar zagotować z 2 białkami, przecedzić przez sito wyłożone gazą. Do wywaru wlać 15 g żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody, zagotować ostudzić. Stygnącą galaretkę zalać ułożone na półmisku dzwonka ryby. Rybę można przed zalaniem galaretkę przybrać jajkami ugotowanymi na twardo, natkę pietruszki i plastrami ugotowanych jarzyn