Jazoo

Jazoo

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ryba marynowana w herbacie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryba wcześniej marynowana w herbacie i gotowana na parze.

Ryba marynowana w herbacie

Składniki:

Ryba marynowana w herbacie

 

  • Filety ryby np. mintaj
  • herbata liściasta czarna ( najlepiej aromatyczna)
  • kilka kropel cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba marynowana w herbacie
Proponuję pyszną postać ryby.
Filety rybne , tu według uznania należy posolić i popieprzyć. W między czasie zaparzamy herbatę liściastą, osobiście preferuję czarną herbatę o intensywnym zapachu, może być także herbata cytrynowa..
Herbatę zaparzam w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 1 porcję filetu, w małej ilości wody. Np. 3-4 filety to 3-4 łyżeczki herbaty w 1/2 kubka wrzątku.
Posolone ryby układamy w naczyniu z zamknięciem (np. szklane) i zalewamy po przestudzeniu herbaty wraz z fusami i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia rybę wyjmujemy , usuwamy nadmiar fusów , lekko pieprzymy i gotujemy na parze 15-20 minut. Przed podaniem skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
Ryba marynując się nabiera ładnego brązowego kolorku i delikatnego smaku. Polecam - niewiele pracy , a zdrowo i smacznie.

Tagi:

ryba ryby