Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ryba po grecka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybę można podawać na zimno i gorąco.

Ryba po grecka

Składniki:

Ryba po grecka

 

  • 80 dag filetów z mintaja
  • 3łyżki oleju
  • sos grecki:
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • guża pietruszka
  • duża cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • papryka

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecka
Rybę usmażyć na oleju - lekko oprószyć mąką-lekko osoloną.
Ugotować sos: Warzywa pokroić w cienkie paseczki paseczki, razem z cebulą. Włożyć do rondelka na rozgrzany tłuszcz , podsmażyć- dodać 2-3 łyżki wody, osolić -dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku pieprzem , cukrem, sokiem z cytryny, papryką, można też dodać musztardy. Powinien być gęsty. Rybę na półmisku obłożyć sosem, przybrać liśćmi sałaty.

Tagi:

sosy