Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Ryba po grecku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szybciej znika niż się ją robi!

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 0,5 kg filetów z dorsza lub z morszczuka
  • 2 duże cebule
  • 2duże marchewki
  • 1 średni seler
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • olej
  • musztarda sarepska
  • kucharek
  • papryka słodka w proszku
  • cukier
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybę rozmrozić. Jeśli niemrożona, dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć. Pokroić na ok.5-cio cm kawałki. Posypać kucharkiem i odłożyć na 20 min.Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Cebule pokroić w piórka, marchewkę, pietruszkę i seler starkować na jarzynowej tarce, Na rozgrzany olej włożyć cebulę i smażyć aż zwiędnie. Dodać pozostałe warzywa, podlać 0,5 szkl wody i dusić ok. 15 min.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat i przyprawy. doprawić solą, cukrem, papryka i musztardą. Rybę ułożyć na półmisku, obłożyć przygotowanymi jarzynami. Smacznego!