cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis na rybę na sposób grecki

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 500 g filetów rybnych,
  • 2 marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g pomidorów lub mały koncentrat pomidorowy,
  • olej roślinny,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety umyć, skropić obficie sokiem z cytryny, osolić, pokroić na spore kawałki, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Marchew i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić. Czosnek zmiażdżyć.  Wszystkie warzywa dusić w rondlu na oleju na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać usmażoną rybę, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.

Podawać na gorąco z gotowanymi ziemniakami lub na zimno z białym pieczywem.