Rydze w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Rydze w pomidorach

Składniki:

Rydze w pomidorach

 

  • 3 kg świeże rydze,
  • 5 łyżek sok z cytryny,
  • 1 szklanka koncentrat pomidorowy,
  • 1/2 szklanki ocet 10 %,
  • 1 łyżka cukier,
  • 2 łyżki Sól,
  • 25 dkg cebula,
  • 1/4 szklanki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rydze w pomidorach
Najpierw rydze gotujemy przez 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym. Odcedzamy, pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy w paski o szerokości ok. 4 mm. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie, dodajemy koncentrat, cukier, sól i ocet. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rydze, dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania.