betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Wołowina po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięcutka, rozpływa się w ustach, mniam.....

Wołowina po cygańsku

Składniki:

Wołowina po cygańsku

 

  • 80 dag wołowiny bez kości
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Cebula
  • 8 dag boczku wędzonego
  • 5 dag mąki
  • 5 dag smalcu
  • Pół szklanki czerwonego wina
  • Czosnek, liść laurowy
  • Mała puszka koncentratu pomidorowego
  • Pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Wołowina po cygańsku
Wołowinę umyć, oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Następnie włożyć do wywaru połączonego z winem, dodać czosnek, liść laurowy, koncentrat pomidorowy. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wywaru. Dusić, aż wołowina będzie miękka. Wyjąć mięso zrobić sos : przecedzić wywar przez sitko, dodać boczek pokrojony w kostkę, sól, pieprz i zagotować ( można zagęścić sos zasmażką). Można podawać z ziemniakami, smażonymi pieczarkami i surówką.
Smacznego.