Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wołowina pieciu smaków (Chiny)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Osaczoną kukurydzą i kiełki podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wołowinę pokroić w

Wołowina pieciu smaków (Chiny)

Składniki:

Wołowina pieciu smaków (Chiny)

 

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki kiełków sojowych
  • puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • olej
  • sól
  • 10 dag makaronu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej „pięć smaków"

Sposób przygotowania:

Wołowina pieciu smaków (Chiny)
Osaczoną kukurydzą i kiełki podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wołowinę pokroić w paski, podsmażyć i połączyć z kukurydzą i kiełkami. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor i dodać do mięsa. Następnie dodać sos sojowy, miód, sól i przyprawę. Całość wymieszać i dusić kilka minut. W osobnych naczyniach ugotować makaron i pokrojone w paski pędy bambusa. Ni talerz nakładać makaron, miąso z sosem i pędy bambusa.