goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Wołowina w pieczarkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejna propozycja przygotowania wołowiny.

Wołowina w pieczarkowym sosie

Składniki:

Wołowina w pieczarkowym sosie

 

  • udziec wołowy 1 1/2 kg
  • słonina 15 dag
  • pieczarki 1/2 kg
  • cebula 2 sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • czerwone wytrawne wino 1 szklanka
  • śmietana 3 łyżki
  • oliwa 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • smalec 1 łyżka
  • przyprawa do mięsa wołowego 1 łyżeczka
  • sól

Sposób przygotowania:

Wołowina w pieczarkowym sosie
Mięso oczyszczamy, osuszamy, delikatnie obtłukujemy tłuczkiem. Szpikujemy je plastrami słoniny, nacieramy przyprawami. Mięso odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie odsmażamy na oliwie i smalcu. Przekładamy do brytfanny wraz z cebulą i marchewką pokrojoną w kostkę. Dusimy całość na niewielkim ogniu około 20 minut. Następnie do mięsa dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Wlewamy wino, doprawiamy do smaku i zagotowujemy sos, zaprawiamy śmietaną. Mięso przekładamy na półmisek, kroimy w plastry, polewamy sosem.