donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Wątróbka w jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wątróbka z jabłkiem u mnie na stole zrobiła wielką furrorę, każdy był zachwycony w jaki banalny sposób można stworzyć tak dobre danie.

Wątróbka w jabłkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka w jabłkach

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w jabłkach
Pierwszym krokiem jest pokrojenie wątróbki na kawałki, następnie ją sole, pieprze, doprawiam papryką słodką i zalewam wszytko olejem. Odkładam tak przygotowaną wątróbkę na 48h do lodówki.Po 2 dniach cebulę kroje w półksiężyce, na patelnie wylewam łyżkę oleju, wrzucam cebulę i smażę do miękkości, kolejnym etapem jest dorzucenie jednego pokrojonego w paseczki jabłka, duszę to ze sobą przez chwilę. Wątróbkę wyjmujemy z zalewy, obtaczamy ją w mące i smażymy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażoną wątróbkę wykładam do miseczki, nakładam na nią jabłka z cebulą, gotowe.
Wątróbka w jabłkach
Cebulę kroimy w półksiężyce i wkładamy na patelnie do usmażenia.
Wątróbka w jabłkach
Gdy cebula będzie miękka dodajemy jabłko, chwile wszystko dusimy.
Wątróbka w jabłkach
Wątróbkę obtaczamy w mące i układamy na patelni.
Wątróbka w jabłkach
Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.