Sposób przygotowania:
Wątróbka z groszkiem
1 Z wątróbki usuwamy błony, mięso myjemy i kroimy w kawałki. Obrane jabłka kroimy w kostkę, cebule w piórka.
2 Jabłka podlewamy łyżka wody i dusimy w rondelku. Na patelni roztapiamy połowę masła, wkładamy cebulę, opruszamy cukrem i szklimy. Wsypujemy groszek, smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy jabłka i gotujemy ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem
3 Pozostałe masło roztapiamy na osobnej patelni. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy, aż sie zarumieni. Opruszmay solą i pieprzem.
4 Na talerz wkłądamy jabłka z groszkiem, na nich wątróbkę lub wszystko mieszamy. Posypujemy natką pietruszki.
2 Jabłka podlewamy łyżka wody i dusimy w rondelku. Na patelni roztapiamy połowę masła, wkładamy cebulę, opruszamy cukrem i szklimy. Wsypujemy groszek, smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy jabłka i gotujemy ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem
3 Pozostałe masło roztapiamy na osobnej patelni. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy, aż sie zarumieni. Opruszmay solą i pieprzem.
4 Na talerz wkłądamy jabłka z groszkiem, na nich wątróbkę lub wszystko mieszamy. Posypujemy natką pietruszki.