EnchantedxD

EnchantedxD

Szef Kuchni
[Przepisów: 89]

Wątróbka z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

danie oprócz tego ze jest smaczne przygotowuje sie szybko

Wątróbka z groszkiem

Składniki:

Wątróbka z groszkiem

 

  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 czerwone cenule
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • 2 kwaśne jabłka
  • szkl bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka maki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka z groszkiem
1 Z wątróbki usuwamy błony, mięso myjemy i kroimy w kawałki. Obrane jabłka kroimy w kostkę, cebule w piórka.
2 Jabłka podlewamy łyżka wody i dusimy w rondelku. Na patelni roztapiamy połowę masła, wkładamy cebulę, opruszamy cukrem i szklimy. Wsypujemy groszek, smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy jabłka i gotujemy ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem
3 Pozostałe masło roztapiamy na osobnej patelni. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy, aż sie zarumieni. Opruszmay solą i pieprzem.
4 Na talerz wkłądamy jabłka z groszkiem, na nich wątróbkę lub wszystko mieszamy. Posypujemy natką pietruszki.