Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Wątróbka z jarzynką kurkowo - cebulową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

lubicie wątróbkę? ja bardzo, ale czasami korci mnie odrobinę zmienić sposób jej podania

Wątróbka z jarzynką kurkowo - cebulową

Składniki:

Wątróbka z jarzynką kurkowo - cebulową

 

  • 30-50 dkg wątróbki z kurczaka,
  • po 1 niedużej cebuli białej i czerwonej,
  • 25 dkg świeżych kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 3-5 łyżek mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • do smaku: odrobina cukru, pieprz mielony,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jarzynką kurkowo - cebulową
Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki, skropiłam octem i odstawiłam na 15 min.. Wątróbkę opłukałam, osuszyłam, oczyściłam z żyłek. Opanierowałam lekko w mace zmieszanej z papryką. Usmażyłam ją na rumiano na połowie oleju, przełożyłam na talerzyk a na patelnię dodałam masło i wrzuciłam oczyszczone dokładnie kurki (większe można pokroić, małe lepiej w całości). Kiedy lekko się podsmażyły dodałam do nich odciśniętącebulę i smażyłam aż się zeszkliła, przykryłam i poddusiłam 2-3 minuty. Następnie wlałam sok pozostały po odciśnięciu cebuli i sos sojowy, doprawiłam odrobiną cukru i pieprzem, dodałam z powrotem wątróbkę i smażyłam jeszcze razem 3 min.. Podałam posypane szczypiorkiem, ze świeżym pieczywem.