Samantha

Samantha

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Niezapomniane walentynki

Walentynkowe serce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na specjalną okazję - idealna niespodzianka dla ukochanej osoby na walentynkowy wieczór.

Walentynkowe serce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Walentynkowe serce

 

  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku
  • 55 g ciemnego kakao w proszku
  • 3 jaja
  • 140 g brązowego cukru /najlepiej muscovado/
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 150 ml śmietany słodkiej
  • 3 łyżki dżemu malinowego /bez pestek/
  • 80 g mrożonych malin
  • Składniki na krem /ganache/
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 5 g niesolonego masła

Sposób przygotowania:

Walentynkowe serce
W misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek, kakao. Jaja ubić z cukrem na jasną masę, dodać olej, i śmietanę, dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy w kształcie serca /silikonowej/, o wymiarach: 20 x 8 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st.C, przez 30 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić w poziomie na dwa placki. Przełożyć dżemem malinowym, następnie pokryć kremem, na wierzchu tworząc fałdy. Udekorować mrożonymi malinami i liskami mięty. Wykonanie kremu: Śmietanę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i ubijać, aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu ubijać do otrzymania gładkiego, jedwabistego kremu. Smacznego :)
Walentynkowe serce
Etap 1

Tagi:

czekolada