VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Waniliowy torcik z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik jest bardzo szybki w przygotowaniu. Wyglądem przypomina sernik na zimno, jednakże śmietanka sprawia, że jest niezwykle kremowy. Borówki nadają kwaskowatości, którą wyrównuje poziomkowa galaretka. Polecam do kawy!

Waniliowy torcik z borówkami

Składniki:

Waniliowy torcik z borówkami

 

  • 15 okrągłych biszkopcików
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody (do żelatyny)
  • 400 g serka waniliowego
  • 200 g borówek
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 450 ml wrzątku do galaretki

Sposób przygotowania:

Waniliowy torcik z borówkami
Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm rozkładamy okrągłe biszkopty.

Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy szklankę w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny.

Śmietankę miksujemy na sztywno z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek waniliowy i płynną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników.

Masę przelewamy na biszkopty. Na masie układamy borówki.

Blaszkę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką.

Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.