Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Waniliowy tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Apetyczny tort z kremem waniliowym.

Waniliowy tort urodzinowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Waniliowy tort urodzinowy

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • 2/3 łyżki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżki octu
  • Krem:
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • kolorowe draże i świeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Waniliowy tort urodzinowy
Pieczemy biszkopt. Żółtka odzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Nieprzestając ubijać wlewamy olej, ocet oraz wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę (śr.24cm). Pieczemy 50 minut w temp. 170-175 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier. Biszkopt przekrawamy w dwóch miejscach, aby powstały trzy jednakowe biszkopty. Przygotowujemy krem. Z mleka odlewamy 1/2 szkl. Pozostałe mleko zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Wlewamy mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszamy, gotujemy 2 minuty. Odstawaimy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy. Dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy. Krem dzielmy na 3 części. Dwoma częściami kremu przekładamy biszkopty. Pozostałą częścią smarujemy brzegi oraz wierzch biszkoptu. Brzegi dodatkowo obsypujemy posiakanymi orzechami. Wierzch dekorujemy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kolorowymi drażami i świeczkami.
Waniliowy tort urodzinowy
Pieczemy biszkopt. Żółtka odzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Nieprzestając ubijać wlewamy olej, ocet oraz wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę (śr.24cm). Pieczemy 50 minut w temp.
Waniliowy tort urodzinowy
Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier. Biszkopt przekrawamy w dwóch miejscach, aby powstały trzy jednakowe biszkopty. Przygotowujemy krem.
Waniliowy tort urodzinowy
Krem dzielmy na 3 części. Dwoma częściami kremu przekładamy biszkopty. Pozostałą częścią smarujemy brzegi oraz wierzch biszkoptu. Brzegi dodatkowo obsypujemy posiakanymi orzechami. Wierzch dekorujemy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kolorowymi drażami i świeczkami.