SUPERPRZEPIS

Waniliowe ciasteczka renifery

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Waniliowe ciasteczka renifery

Delikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :)
Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com

Składniki:

Waniliowe ciasteczka renifery

podstawowe

 

  • dekoracja:
  • czerwone M&M`s
  • rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier

Sposób przygotowania:

Waniliowe ciasteczka renifery
Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii.

Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie okręgi np. szklanką. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy).

Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami M&M's. Pozostawić do zastygnięcia.