mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Warkocze maślane

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smak maślanego warkoczyka idealnie komponuje się ze szklanką schłodzonej maślanki. Tak podane kojarzą się z letnim śniadaniem w ogrodzie :)

Warkocze maślane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warkocze maślane

 

Sposób przygotowania:

Warkocze maślane
Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką cukru i połową mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i 1 jajko utrzyj z pozostałym cukrem a masło roztop i przestudź. Rozczyn, masę jajeczną i masło dodaj do pozostałej mąki. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć i podziel na części, z których formuj wałeczki. Wałki łącz po 3 i pleć z nich warkocze ( ja zrobiłam 8 wałeczków - 6 na warkocze i 2 na świderka). Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.Wyrośnięte posmaruj jajkiem i posyp makiem. Piecz w temp 200 st.C przez ok 20 min.
Warkocze maślane
Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Warkocze maślane
Uformowane z ciasta wałeczki.
Warkocze maślane
Spleć warkocze z wałeczków.
Warkocze maślane
Posmarowane jajkiem i posypane makiem.

Tagi:

jajko jajka mak