Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Węgorz na zielono (Francja)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Posiekaną drobno cebulę i seler przesmażyć na maśle. Węgorze obedrzeć ze

Węgorz na zielono (Francja)

Składniki:

Węgorz na zielono (Francja)

 

  • 2 kg węgorzy sredniej wielkości
  • 2 cebule
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 50 g masła
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • 250 g szczawiu
  • 200 g liści rzerzuchy polnej (rukiew)
  • po 20 g siekanej pietruszki i trzebuli
  • 6 żółtek
  • 200 g śmietany
  • 1 cytryna
  • po 5 g szałwi, mięty, cząbru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Węgorz na zielono (Francja)
Posiekaną drobno cebulę i seler przesmażyć na maśle. Węgorze obedrzeć ze skóry, podzielić na dzwonki i dorzucić do mieszaniny. Wlać wino, a następnie wrzucić wszystkie zioła i liście drobno posiekane. Posolić, przyprawić pieprzem i pod przykryciem gotować niezbyt gwałtownie przez 15 minut. Zdjać z ognia i dolać śmietanę zmieszaną z żółtkami i paroma kroplami soku z cytryny. Podgrzać, ale nie gotować. Podawać na zimno lub na gorąco.

Tagi:

węgorz