węgorz po wrocławsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

znakomita ryba na obiad lub na przyjęcie

węgorz po wrocławsku

Składniki:

węgorz po wrocławsku

 

Sposób przygotowania:

węgorz po wrocławsku
węgorza uśpic zanurzając głowę w wodzie z solą i octem.Następnie zdjąć skórę.Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki o długośći około 6-8cm.Seleryumyć,obrać,zetrzeć na tarce z drobnymi otworami.Obłożyć tym węgorza i pozostawić w chłodziarce na kilka godzin.Po wyjęciu oczyścić selera, Podsmażyć ze wszystkich stron.Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniając,rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować.Pieczarki pokroić w paseczki, podsmażyć,obłożyć węgorza, polać sosem, dodać śmietanę,dusić.Rybę wyjąć, sos połączyć z żółtkiem i posiekaną zieleniną, doprawić i zalać węgorza