Sposób przygotowania:
Wiejska zupa jarzynowa
Warzywa opłukać, marchewki, seler, rzepę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać. Z fasoli odciąć końce i pokroić ją na kawałki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę i ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie Warzywa pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, wlać 1,5 l wody, osolić i gotować 30 minut. Do zupy dodać ugotowane i odcedzone ziemniaki i fasolkę, wrzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawić zupę majerankiem, kminkiem i pieprzem. Cebulę posiekać, słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć cebulę ze słoniną, oprószyć mąką i zrumienić. Wlać kilka łyżek zupy. Gotować mieszając 5 minut i podawać Zamiast mąką zupę można zaprawić 50 ml śmietany. Zupę można ugotować na bulionie lub na sosie z pieczenia cielęciny uzupełnionym wodą Do zupy obok warzyw wymienionych powyżej można dodać brukselkę, kalarepkę, kalafior podzielony na