Wielkanocna szynka z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynkę nacieramy dokładnie posiekanym czosnkiem, solą, majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i zielem angielskim. Odstawiamy n

Wielkanocna szynka z majerankiem

Składniki:

Wielkanocna szynka z majerankiem

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna szynka z majerankiem
Szynkę nacieramy dokładnie posiekanym czosnkiem, solą, majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i zielem angielskim. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia smażymy po kilka razy na każdej ze stron na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z ognia na wierzchu układamy plasterki słoniny, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. Co 20 minut mięso przewracamy polewając przy tym sosem, jaki powstanie podczas opiekania. Po wystygnięciu kroimy w plastry.