anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wielkanocna zupa chrzanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gęsta, delikatnie kwaskowa zupa krem, swoim smakiem lekko przypominająca tradycyjny żurek. W przeciwieństwie, do którego nie ma w niej mąki, a zagęszczona jest jedynie warzywami.

Wielkanocna zupa chrzanowa

Składniki:

Wielkanocna zupa chrzanowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna zupa chrzanowa
Warzywa obierz, oczyść i dokładnie opłucz. W garnku rozgrzej masło i olej, dodaj umyty, pokrojony por i podsmaż go mieszając od czasu do czasu. Gdy por zmięknie dodaj pokrojoną pietruszkę, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej bulion, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj chrzan, jeśli to konieczne to dopraw do smaku. Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia, usuń ziele angielskie, liść laurowy i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj crème fraîche, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie rozmieszaj. Zupę podawaj z podsmażoną białą kiełbasą pokrojoną na plasterki oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. *ilość chrzanu należy dostosować do swojego smaku *crème fraîche można zastąpić śmietaną kremówką.