Wielkanocna zupa chrzanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

U nas przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa na którą Was zapraszam. Jest na prawdę pyszna. Z pewnością zaskoczycie gości

Wielkanocna zupa chrzanowa

Składniki:

Wielkanocna zupa chrzanowa

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wielkanocna zupa chrzanowa
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy do garnka z gotującym się bulionem.
Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy do garnka z bulionem. Całość doprawiamy otartym majerankiem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i studzimy. Szczypiorek drobno kroimy. Na każdy talerz układamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Notes

* można zastąpić boczkiem