zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wieniec truskawkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Wilgotne ciasto z truskawkami........

Wieniec truskawkowy

Składniki:

Wieniec truskawkowy

 

  • 2 szk mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 szk mleka
  • 300 g truskawek ( mogą być mrożone )
  • perełki cukrowe
  • czekolada do kawy i deserów
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Wieniec truskawkowy
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i wlać do uprzednio wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominkiem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 50 minut. Przygotować lukier i polać nim wystudzone ciasto. Udekorować perełkami i posypać delikatnie czekoladą.