Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wigilijne kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać podczas wieczerzy wigilijnej.

Wigilijne kluski z makiem

Składniki:

Wigilijne kluski z makiem

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • jajko
  • woda
  • szczypta soli
  • Masa:
  • szklanka maku
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżeczka usiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Wigilijne kluski z makiem
Mak wypłukać, sparzyć wrzątkiem, zemleć w maszynce do mięsa. W rondelku stopić miód, dodać mak i bakalie i smażyć chwilkę. Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować, posypać mąką i zostawić do lekkiego wyschnięcia. Gdy ciasto przeschnie, pokroić jak na łazanki (małe kwadraciki). Ugotować wodę, dodać sól i wrzucić ciasto. Gotować i przecedzić, przelać zimną wodą. Osączyć i wymieszać z masą makową.