Wiosenna Panna Cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niesamowity smak wanilii no i wygląd sprawia,że nie można się oprzeć...

Wiosenna Panna Cotta

Składniki:

Wiosenna Panna Cotta

 

  • Panna Cotta:
  • 250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • Sos owocowy:
  • 0,5 szkl. jagód
  • 0,5 szkl. malin
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki złotego syropu (golden syrup)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna Panna Cotta
Panna Cotta: Żelatynę należy zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką i wyskrobujemy ziarenka.Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko,dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewamy, mieszając aż cukier się rozpuści.Zagotowujemy i szybko zestawiamy z ognia.Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlewamy do foremek(polecam silikonowe). Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu foremki przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok.4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.Aby ułatwić wyjęcie deseru z foremek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody Sos: Jagody wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i złoty syrop. Gotujemy przez ok. 10 min aż część soku z owoców odparuje i zrobi się lekko zawiesisty sos po czym dodajemy maliny i jeszcze chwilkę gotujemy (uważając żeby maliny się nie rozpadły). Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy przyprawy.studzimy.Deser wykładamy na talerzyk i podajemy z sosem owocowym.

Tagi:

sosy