Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wiśniowy dżem czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeden z moich ulubionych dżemów

Wiśniowy dżem czekoladowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiśniowy dżem czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy dżem czekoladowy
Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy. Wkładamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy (aby owoce tylko lekko drgały) do czasu aż wiśnie o mniej więcej 2/3 zmniejszą swoją objętość. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Słodzimy do smaku. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy przestygnie, słoiczki odwracamy i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem możemy pasteryzować przez kilka minut, ale nie jest to konieczne.
Wiśniowy dżem czekoladowy
Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy. Wkładamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy (aby owoce tylko lekko drgały) do czasu aż wiśnie o mniej więcej 2/3 zmniejszą swoją objętość.
Wiśniowy dżem czekoladowy
Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Słodzimy do smaku.