lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przygotowałam danie Włoskie akurat mamy taką porę gdzie się chce tych warzyw trochę zjeść . Pod pustacią lazanii smakują wymienicie . Gorąca Lazania z lekko pikantnym smakiem i rozpływającą mozzarellą to coś wyjątkowego i oryginalnego.

Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami

 

  • 2 opakowania warzyw na patelnie po włosku (firmy Iglotex)

 

 

  • białe wino 100 ml

 

 

  • 2 łyżki octu balsamicznego

 

  • Sos do lazanii :

 

 

 

 

 

 

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

 

  • szczypta gałki muszkatowej

 

  • Dodatkowo:

 

  • ser gouda 4 plastry

 

  • parmezan starty 150 gram

Sposób przygotowania:

Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami
Sos do lazanii: Rozpuszczamy masło. Wsypujemy make i mieszamy do zespolenia. Wlewamy mleko stopniowo 500 ml i mieszamy . Dodajemy sól , pieprz mielony biały i 2 łyki koncentratu oraz gałkę muszkatową . Mieszamy powstaje sos o fajnym lekko pikantnym smaku. Smażymy warzywa na patelni na oliwie z oliwek . Dodajemy białe wino i 2 ząbki czosnku i ocet balsamiczny , dusimy koło 20 minut. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy na spód 3 plastry makaronu lazania . Wykładamy warzywa z patelniKładziemy 2 plastry makaronu . Polewamy sosem( dosyć sporo aby zakryło makaron) . Kładziemy 3 plastry sera gouda na to warzywa z patelni . Na koniec kładziemy makaron polewamy sosem i do pieca na 30 minut w 170 stopniach zapiekamy. Wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem , który nam się rozpuści .Popatrzcie jak smacznie wyszła Lasagne z warzywami :)
Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami
Smażymy warzywa na patelni na oliwie z oliwek . Dodajemy białe wino i 2 ząbki czosnku i ocet balsamiczny , dusimy koło 20 minut.
Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami
Rozpuszczamy masło. Wsypujemy make i mieszamy do zespolenia. Wlewamy mleko stopniowo 500 ml i mieszamy . Dodajemy sól , pieprz mielony biały i 2 łyki koncentratu oraz gałkę muszkatową . Mieszamy powstaje sos o fajnym lekko pikantnym smaku.
Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy na spód 3 plastry makaronu lazania . Wykładamy warzywa z patelni Kładziemy 2 plastry makaronu . Polewamy sosem( dosyć sporo aby zakryło makaron) .
Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami
Kładziemy 3 plastry sera gouda na to warzywa z patelni . Na koniec kładziemy makaron polewamy sosem i do pieca na 30 minut w 170 stopniach zapiekamy.

Tagi:

sery sosy ser