sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na rustykalne ciasto z jabłkami, wilgotne i bardzo aromatyczne. Dekorujac wierzch plasterkami jabłek, możecie układać „jak popadnie” i nikt sie nie przyczepi, przecież ma byc rustykalnie.

Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami
Cytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy cytryny wyciskamy sok, filtrujemy przez sitko. Myjemy i obieramy dwa jabłka, kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy jedną łyżką brązowego cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mikserem ubijamy białka, stopniowo dodając po łyżce cukru. Gdy białka będą doskonale ubite, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy stopione masło, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Na końcu dodajemy rum, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, oraz kawałki jabłek. Delikatnie mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto. Pozostałe jabłka cieńko kroimy w plasterki( wraz ze skórką). Układamy na cieście e formie pierścienia. Wierzch posypujemy łyżką brązowego cukru. Pieczemy w 180 stopniach od 45 do 60 minut – w zależności
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mikserem ubijamy białka, stopniowo dodając po łyżce cukru.
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami
Gdy białka będą doskonale ubite, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy stopione masło, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i zmielone orzechy.
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami
. Na końcu dodajemy rum, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, oraz kawałki jabłek. Delikatnie mieszamy.
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami
Pozostałe jabłka cieńko kroimy w plasterki( wraz ze skórką). Układamy na cieście e formie pierścienia.