Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wuzetka wg Ilony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne, słodkie, dla domowników i dla gości.

Wuzetka wg Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wuzetka wg Ilony

 

  • 25 dag margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 300 ml mleka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3- 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wuzetka wg Ilony
Miękką margarynę miksujemy z jajkami oraz cukrem na jednolitą masę. Sodę, kakao i mąkę przesiewamy ze sobą. Do masy z jajek cukru i margaryny dodajemy partiami mąkę. Następnie dodajemy mleko wymieszane ze śliwkowymi powidłami. Tak przygotowaną masę przekładamy do dużej blaszki i pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. Zimną śmietanę ubijamy, gdy będzie sztywna dodajemy cukier puder, a następnie rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Śmietaną przekładamy dwa blaty ciasta. Polewamy je polewą czekoladową, dekorujemy bitą śmietaną.
Wuzetka wg Ilony
Miksowanie składników: cukru, całych jaj oraz margaryny
Wuzetka wg Ilony
Łączenie masy z jaj i masła z przesianymi sypkimi składnikami.
Wuzetka wg Ilony
Masa po zmiksowaniu płynnych oraz sypkich składników
Wuzetka wg Ilony
Pieczenie ciasta, przekładanie ciasta do blaszki przed pieczeniem.