pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Wuzetka na ostatnią chwilę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciemny biszkopt ze śmietankowym kremem. Mniam

Wuzetka na ostatnią chwilę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wuzetka na ostatnią chwilę

 

  • Na biszkopt:
  • 7 jaj - białka i żółtka oddzielnie
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 3 dag naturalnego kakao
  • 5 dag masła

 

  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego

 

  • Na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Wuzetka na ostatnią chwilę
Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Białka ubić na sztywno. Połączyć obie masy. Dodać przesiana z kakao mąkę. Delikatnie wymieszać. Wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Delikatnie wymieszać raz jeszcze. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej - tylko dno - bułką tartą tortownicy. Piec 25-30 minut w 170st. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić dokładnie. Na koniec dodać cukier puder. Odstawić do lodówki.Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Każdą posmarować wiśniowym dżemem. Następnie nakładamy 3/4 ubitej śmietany. Przykrywamy i wierzch również smarujemy resztą śmietany. Ozdabiamy kleksami dżemu. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wuzetka na ostatnią chwilę
Upieczony biszkopt dzielimy na dwie części
Wuzetka na ostatnią chwilę
Każdą część smarujemy dokładnie wiśniowym dżemem
Wuzetka na ostatnią chwilę
Na dżem wykładamy większą część ubitej śmietany
Wuzetka na ostatnią chwilę
Wierzch ozdabiamy resztą śmietany i kleksami dżemu i odstawiamy do lodówki

Tagi:

biszkopt