SUPERPRZEPIS

Wuzetka

  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Wuzetka Więcej zdjęć (2)

Tradycyjna Wuzetka z kremem śmietanowym.

Składniki:

Wuzetka

 

  • BISZKOPT:
  • 7 jajek (ja dałam 5 dużych z podwójnymi żółtkami)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki (2/3 tortowej i 1/3 ziemniaczanej)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy.

 

  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 2 małe opak. cukru waniliowego (razem 32g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Wuzetka
BISZOPT: Białka oddzielić od żółtek,dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut.
MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy około 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i dobrze ubijamy.
Masą przekładamy przekrojony na pół biszkopt. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. SMACZNEGO :)
Wuzetka
Tradycyjna Wuzetka przełożona pysznym śmietankowym kremem.