Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wywar drobiowo- warzywny na styl francus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wywar używamy do przygotowania rozmaitych zup

Wywar drobiowo- warzywny na styl francus Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wywar drobiowo- warzywny na styl francus

 

  • 2 kurczaki bez piersi i udek
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1/2 średniej cebuli
  • 50 ml oleju
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren angielskich
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Wywar drobiowo- warzywny na styl francus
Kurczaki kroimy na małe kawałki (ja kupiłam 2 średnie kurczaki, nóżki i piersi użyłam do przygotowania innych potraw, a pozostałe mięso pokroiłam na mniejsze części). Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę kładziemy na papierze do gotowania i pieczenia i podsmażamy aż zrobi się niemal czarna. Dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy mniej więcej 3 litrami wody. Wrzucamy przyprawy, przykrywamy pokrywką i gdy wywar się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy ogień, aby woda nam tylko lekko "pyrkała" przez 4-5 godzin. Wywar przecedzamy i używamy do przygotowania przeróżnych warzywnych zup.
Wywar drobiowo- warzywny na styl francus
Kurczaki kroimy na małe kawałki (ja kupiłam 2 średnie kurczaki, nóżki i piersi użyłam do przygotowania innych potraw, a pozostałe mięso pokroiłam na mniejsze części). Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Wywar drobiowo- warzywny na styl francus
Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę kładziemy na papierze do gotowania i pieczenia i podsmażamy aż zrobi się niemal czarna. Dodajemy do pozostałych składników.
Wywar drobiowo- warzywny na styl francus
Zalewamy mniej więcej 3 litrami wody. Wrzucamy przyprawy, przykrywamy pokrywką i gdy wywar się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy ogień, aby woda nam tylko lekko "pyrkała" przez 4-5 godzin.