jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Toffi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kakaowe ciasto przełożone słodkim, karmelowym kremem i bitą śmietaną oblane mleczną czekoladą:)

Toffi

Składniki:

Toffi

 

 

  • MASA I
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

 

  • MASA II
  • ½ l śmietany kremowej 30%
  • 3 opakowania zagęszczacza "śmietan-fix"
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • POLEWA
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Toffi
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania kolejno dodać żółtka, kakao, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. Mleko skondensowane gotować 3 godziny w puszce zanurzonej w wodzie i jak tylko puszka trochę ostygnie rozprowadzić powstałą masę na spodzie ciasta. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, a pod koniec ubijania wsypać "śmietan-fix" i wyłożyć na ostudzoną masę z mleka skondensowanego. Na koniec przykryć drugą częścią placka, a jego wierzch polać polewą wykonaną z mlecznej czekolady rozpuszczonej wraz z masłem i mlekiem.