iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Torcik na zimno z truskawkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatny jak mleczna pianka tort z dodatkiem truskawek.

Torcik na zimno z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik na zimno z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera waniliowego homogenizowanego ja kupuję taki w wiaderku z pokruszona laską wanilii
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1.5 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno z truskawkami
Oddzielone od żółtek białka ubić z dodatkiem 1 szczypty soli pod koniec ubijania dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej, białej bezy. Do ubitych białek ostrożnie wmieszać żółtka jajek orazobie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wcześniej przesiane. Ciasto wylać do dużej tortownicy(30cm średnicy). Piekarnik nagrzać do 180st, piec ciasto do 30 min. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dolewać zimną galaretkę cytrynową wcześniej rozpuszczoną razem z żelatyną w 1.5 szklanki gorącej wody na koniec ubić śmietanę i dodać do sera. Do gęstniejącej masy dodać połowę pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek i wymieszać. Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i dolny ponownie ułożyć w tortownicy na spód wylać całą masę serową, przykryć drugim krążkiem ciasta na którym ułożyć resztę truskawek. Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gęstniejącą zalać wierzch ciasta, schłodzić w lodówce. Przed podaniem z ciasta zdjąć obręcz tortownicy.
Torcik na zimno z truskawkami
upieczone ciasto podzielić na dwa krążki
Torcik na zimno z truskawkami
do gęstniejącej masy serowej dodać truskawki
Torcik na zimno z truskawkami
Na wierzch ciasta ułożyć truskawki i zalać galaretką