delrocca

delrocca

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Torcik czekoladowy z malteserami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto składające się z dwóch blatów czekoladowych: ciemnego i jasnego, przełożone grubą warstwą słodkiego kremu czekoladowego. Cudownie ozdobione Malteserami.

Torcik czekoladowy z malteserami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik czekoladowy z malteserami

 

  • Ciasto czekoladowe ciemne:
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej

 

 

 

  • Kremik:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • No i ozdoba tortu ;)
  • ok 0,5 kg Malteserów

 

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowy z malteserami
Ciasto ciemne: W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubić jajka z cukrem, na puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wystudzić. Ciasto jasne: Roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić jajka z cukrem, na puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wystudzić. Kremik: Podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc). Przed samym przełożeniem tortu ubić do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast). Wykonanie: Na talerzu ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Następnie jasny blat. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. No i na koniec ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu blisko siebie. Schłodzić. Polecam, pychotka ;)
Torcik czekoladowy z malteserami
Tak wyglądam w środku ... ślinka cieknie ;)