ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Torcik czereśniowo jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik kremówkowy z masą jagodową, a na wierzchu czereśnie zatopione w galaretce. Doskonałe ciasto na deser i do kawy.

Torcik czereśniowo jagodowy

Składniki:

Torcik czereśniowo jagodowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
  • Masa:
  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek miksowanych jagód
  • Wierzch:
  • 2 galaretki czerwone
  • czereśnie
  • Poncz: sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Torcik czereśniowo jagodowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do białek dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Dodać mąsę i oliwę. Wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej kwadratowej tortownicy. Po upieczeniu przekroić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. 1/3 masy odłożyć. Do reszty dodać zmiksowane jagody i dokładnie połączyć. Jeden płat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukru. Wyłożyć masę jagodową. Nakryć drugim płatem ciasta, nasączyć. Wyłożyć masę kremówkową. Czereśnie przekroić na pół i wyjąc pestki. Ułożyć na kremówce. Zalać tężejącą galaretką.