SUPERPRZEPIS

Torcik dla „małych fanów traktorów”

  • 9
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Torcik dla „małych fanów traktorów” Więcej zdjęć (5)

Torcik piekłam dla mojego synka Adasia, który właśnie skończył 2 latka. Jak każdy mały chłopczyk uwielbia bawić się traktorkami, więc taka dekoracja, aż sama się prosiła by ją wykonać.

Składniki:

Torcik dla „małych fanów traktorów”

 

  • Tortownica prostokątna- forma
  • Biszkopt ciemny
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody
  • Masa czekoladowo- śmietankowa:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 3,5 łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki mleka do rozpuszczenia żelatyny,
  • ½ kg twarogu 3x mielonego,
  • Mały słoiczek kremy czekoladowego (około 4-5 łyżek-wg uznania),
  • Puszka brzoskwiń
  • Masa kakaowa:
  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru do smaku,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1-2 łyżki kakao

 

  • Biszkopt biały:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa do dekoracji:
  • 1,5 litr mleka
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 cukry waniliowe,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 1,5 łyżki mąki kartoflanej,
  • 1,5 łyżki mąki tortowej
  • 5 żółtek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik dla „małych fanów traktorów”
BISZKOPT CIEMNY: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do wykonania tortu będą potrzebne 3 takie biszkopty. Więc w ten sam sposób pieczemy jeszcze 2 blaty biszkoptowe.

MASA CZEKOLADOWO_ SMIETANKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Pozostawiamy do ostygnięcia Brzoskwinie odsączamy z soku. Po odsączeniu kromy w kostkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo krem czekoladowy. Gdy ten dokładnie się połączy z całością dodajemy ser. Dokładnie mieszamy. Masę próbujemy i ewentualnie, według uznania można dodać jeszcze cukier puder (w zależności czy lubimy słodkie torty, czy mniej słodkie). Następnie wlewamy do masy żelatynę- energicznie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojone owoce-ponownie mieszamy-ale już łyżką. Tak przygotowaną masą przekładamy dwa z upieczonych biszkoptów. Odstawiamy do zastygnięcia.

MASA KAKAOWA; Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy. Między czasie kakao zaparzamy niewielką ilością gotującej wody. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Do gotowej masy dokładamy zaparzone kakao. Dokładnie mieszamy całość. Gotową masę wykładamy na przełożone wcześniej biszkopty. Przykrywamy całość trzecim biszkoptem. Odstawiamy do chłodu. Torcik dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi traktor. Można narysować leżący traktorek- ja zrobiłam 3D. Do takiej dekoracji należy dodatkowo upiec jeszcze jeden jasny biszkopt.

BISZKOPT BIAŁY: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy. Następnie wycinamy z niego 2 mniejsze i dwa większe koła, 2 prostokąty stanowiące podstawę traktora oraz 3 mniejsze prostokąty na kabinę. Tak przygotowane elementy delikatnie spajamy masą. Odstawiamy do zastygnięcia.

MASA DO DEKORACJI: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. W ten sposób uzyskujemy jasną masę. Zastygnięty torcik układamy na serwetce. Następnie obtaczamy go częścią jasnej masy. Pozostała masę odpowiednio barwimy: •Część masy barwimy na brązowo ( kakałem). Wykonujemy z niej płotek. •Z zabarwionej na czarno masy wykonujemy koła i zarys traktorka •z zielonej masy wykonujemy trawę oraz górny wianuszek tortu. •Błękitnym kolorem wykonujemy szyby traktora, •żółtym światła, wnętrze kół oraz kwiatuszki. •Masę na traktorek barwimy na ciemno-zielono. Ziemię wokół traktora wykonałam z pokruszonego ciemnego biszkoptu (delikatnie ścięłam jeden z wcześniej upieczonych ciemnych biszkoptów) . Kominek wykonany jest z paluszka.
Torcik dla „małych fanów traktorów”
Do tortu pieczemy 3 czekoladowe biszkopty
Torcik dla „małych fanów traktorów”
dwa pierwsze biszkopty przekładamy masą czekoladowo- śmietankową z brzoskwiniami
Torcik dla „małych fanów traktorów”
Z jasnego biszkoptu wycinamy maly traktorek
Torcik dla „małych fanów traktorów”
Zastygnięty tort dekorujemy według uznania