LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Torcik wisniowy z kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znika w mgnieniu oka - Tort wiśniowy z kiwi

Torcik wisniowy z kiwi

Składniki:

Torcik wisniowy z kiwi

 

  • składniki na biszkopt ( sr. tortownicy 20-22 cm)

 

 

  • Skł.na poncz:

 

  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta kardamonu
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 lyzeczki cukru waniliowego
  • łyżka spirytusu

 

  • Masa wisniowa:

 

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 1/2 torebki budyniu waniliowego bez cukru
  • szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • 1,5 łyzki cukru pudru
  • żółtko

 

  • Do dekoracji;

 

  • pojemnik śmietany 36% (20 dag)
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 2 owoce kiwi

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik wisniowy z kiwi
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając dodawać po kolei żółtka. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Kawe zmieszać z kardamonem, cukrem i cukrem waniliowym, zaparzyć w 1/4 szklanki wody, ostudzić, wlać spirytus, przykryć i odstawić. Czubatą łyzke mąki rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, chwile gotować do zgęstnienia, ostudzić. Pozostałe mleko zagotować z 1,5 łyzki cukru i 7 dag masła , po czym dodawać porcjami kasze manną. Do gorącej masy dodać jajo, szybko wymieszać. Zdjąć z ognia, wystudzić , a następnie zmiksować z dżemem i mlekiem ugotowanym z mąką. Schłodzić. Ugotować 1/2 torebki budyniu w szklance mleka, ostudzić. Utrzeć 5 dag masła z 1,5 łyzki cukru pudru i i żółtkiem, stopniowo dodając ostudzony budyń. Śmietane ubić z trzema łyżkami cukru pudru. Owoce kiwi obrać , pokroić w plastry. Blat biszkoptowy nasączyć ponczem i rozlożyć na nim mase wisniową. Przykryć drugim blatem, też nasączyć i rozłozyć mase budyniową, trzeci blat po nasączeniu udekorować bitą śmietaną i plasterkami kiwi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.