Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Torcik z gofrów makowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gofry z makiem i aromatem migdałowym są przepyszne. Podane z bitą śmietaną i skórką pomarańczową to deser któremu nie można się oprzeć.

Torcik z gofrów makowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z gofrów makowych

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki maku sparzonego i zmielonego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Pozostałe składniki
  • 200 ml mleka
  • 1 śmietana śnieżka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

 

Sposób przygotowania:

Torcik z gofrów makowych
Żółtka z cukrem i olejem zmiksować. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemielony mak, aromat, dokładnie zmiksować na gładką masę. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek z dodatkiem soli. Na rozgrzaną gofrownicę nalewać ciasto, wyrównać i piec przez kilka minut. Rumiane wyjąć z gofrownicy, ułożyć na kratkę, ostudzić. Żelatynę wymieszać w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z płynną żelatyną i aromatem waniliowym. Przełożyć zimne gofry, ozdobić śmietaną i skórką pomarańczową.
Torcik z gofrów makowych
Do zmiksowanych żółtek z olejem i cukrem wlać mleko
Torcik z gofrów makowych
Połączyć z przygotowanymi pozostałymi składnikami
Torcik z gofrów makowych
Ciasto porcjami wylewać na rozgrzaną gofrownicę
Torcik z gofrów makowych
Zimne gofry przekładać śmietaną i ozdobić według uznania

Tagi:

jajko jajka mak