Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Torcik z masą śmietankową i krówkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny torcik z masą śmietankową i słodką masą krówkową - idealne połączenie , znika ze stołu w mgnieniu oka

Torcik z masą śmietankową i krówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z masą śmietankową i krówkową

 

  • forma o średnicy 22cm -24cm
  • 3 jajka
  • 105g mąki tortowej
  • 130g cukru najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa gotowa lub robiona w domu
  • 250ml śmietanki 36%
  • śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • masa krówkowa np.Bakalland

Sposób przygotowania:

Torcik z masą śmietankową i krówkową
BISZKOPT: Białka oddzielam od żółtek. Ubijam pianę z białek, na końcu ubijania dodaje cukier. Gdy piana jest już ubita na sztywno i błyszcząca wówczas dodaję żółtka. Mieszam wszystko mikserem na najniższych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiewam przez sito i powoli wsypuję do masy. Mieszam wszystko za pomocą szpatułki. Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę, wygładzam z wierzchu. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st i piekę przez 30min, Po wyjęciu czekamy aż biszkopt ostygnie. Następnie kroimy na dwa blaty. Dolny smaruję masą krówkową. Śmietankę ubijam , dodaję 1 łyżkę cukru pudru i śmietan fix. Na drugi blat nakładam śmietankę. Przykrywam wierzchem. Wierzch dekoruję polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok.3h. Smacznego!!!
Torcik z masą śmietankową i krówkową
dolny blat smaruję masą krówkową lub kakaową
Torcik z masą śmietankową i krówkową
drugi blat smaruję masą ze śmietanki
Torcik z masą śmietankową i krówkową
gotowy tort smaruję reszta masy śmietankowej tylko po bokach
Torcik z masą śmietankową i krówkową
a tak wygląda torcik po przekrojeniu

Tagi:

jajko jajka