grzesie777

grzesie777

Kucharz
[Przepisów: 12]

Torciki truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torciki Truskawkowe na cytrynowym spodzie ... Codziene delicjie : pyszny mus owocowy na delikatnym biszkopcie . Po prostu palce lizać .

Torciki truskawkowe

Składniki:

Torciki truskawkowe

 

  • Składniki na około 20 sztuk :
  • CIASTO BISZKOPTOWE :
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie aromatu cytrynowego
  • 100g mąki pszenej
  • 50 gmąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM TRUSKAWKOWY , DEKORACJA :
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 700 g truskawek świeżych lub mrożonych )
  • 100 g cukru
  • 800ml śmietany kremówki
  • 1/2 poalowania jasnej galaretki owocowej

Sposób przygotowania:

Torciki truskawkowe
KROK 1 :
Piekarnik rozgrzać do 180 C . jaja miksowaćz cukrem i aromatem , aż powstanie puszysta masa a cukier całkowicie się rozpuści . Mąki wymieszać z proszkiem , przesiać na masę , delikatnie wymieszać .

KROK 2 :
Blachę (30 x 24 cm ) wyłożyć pergaminem , wlać ciasto ,piec ok. 30 min , przełożyć na ściereczkę posypaną cukerm, zdjać papier . NA biszkopcie położyć spodem do góry prostokątnąpaterę ,całość odwrócić, całość umieszczając na paterze. Wokół ciasta zapiąć ramę.
KROK 3 :
Masa: żelatynę rozpuścić w małej ilosci wody . Świeżę truskawki umyć lub mrożone rozmrozić . 200 g owoców odłożyć doozdoby , wstawić dolodówki . Resztę posypać cukrem , zmiksować . Mus truskawkowy podgrzać , wymieszać z rozpuszczoną żelatyną . Wystudzi. Chwilę przed zastygnięciem dodać bitą śmietanę . Biszkopt posmarować kremem truskawkowym , wstawić na noc do lodówki .
KROK 4 :
Ciasto wyjąć z lodówki ,zdjąć ramę . Placek pokroić na kawałki . Każdy kawałek przystroić 2 połówkami truskawek. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu w połowie porcji wody , tężejącą posmarować owoce . Torciki trzymać w lodówce

Efekt końcowy czyli zdjęcie i wiecej ciekawych przepisów na stronie : http://kuchnia-swiata.blogspot.com/