Tort waflowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny tort dla całej rodzinki

Tort waflowo-czekoladowy

Składniki:

Tort waflowo-czekoladowy

 

  • składniki:
  • 8 wafli kwadratowych lub okrągłych
  • Na krem czekoladowy:
  • 1 i 1/2 tabliczki (15 dag) czekolady deserowej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 25 dag utartych migdałów lub orzechów laskowych
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 tabliczka (( 10 dag) białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort waflowo-czekoladowy
Sposób przygotowywania: Czekoladę posiekaj, stop stale mieszając. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/4 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru.Do wrzącego mleka wlej rozdrobniony budyń,gotuj,aż zgęstnieje,ostudź. Miękkie masło ucieraj z cukrem pudrem na puszystą masę,dodając zimny budyń,zimną czekoladę i migdały. Odłóż 1/4 przygotowanego kremu.Pozostałym kremem posmaruj wafle.Układaj jeden na drugim.N wierzchu ułóż czysty wafel.Lekko dociśnij.Torcik obciąż deseczką i odstaw na chłodne miejsce na 24 godziny. Wierzch ciasta cienko posmaruj częścią odłożonego kremu.Resztę kremu przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Brzegi ciasta udekoruj rozetkami kremu.Posyp drobno startą,białą czekoladą.

Tagi:

czekolada