gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tort z musem gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny na upalne dni tort gruszkowy z kremówką

Tort z musem gruszkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort z musem gruszkowym

 

  • Biszkopt ciemny
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru

 

  • Masa z kremówki
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe

 

  • Mus gruszkowy
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 1 puszka gruszek w syropie

 

  • Dodatki
  • gotowa masa cukrowa zielona
  • puste rurki
  • dekoracje cukrowe
  • 1 szklanka kremówki

Sposób przygotowania:

Tort z musem gruszkowym
Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek ubijamy pianę z białek utrwalamy cukrem, następnie dodajemy żółtka mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół. Masa z kremówki Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę cytrynową.Masę dzielimy na 3 części. Mus gruszkowy Sok z gruszek uzupełniamy do 2 szklanek gotujemy rozpuszczamy w niej galaretkę studzimy. Następnie galaretkę z gruszkami miksujemy blenderem na mus. Mus dzielimy na 2 części Przełożenie tortu i dekoracja Jeden blat ciasta następnie rozsmarowujemy jedną część masy kremówki na masę kremówkę jedną część musu - masa z kremówki - mus - masa z kremówki - drugi blat ciasta Odstawić ciasto do zastygnięcia mas i schłodzenia. Następnie rozwałkowujemy gotową masę cukrową wykładamy na górę ciasta robimy napis i rozkładamy dekoracje cukiernicze. Kremówkę ubijamy smarujemy boki tortu przyczepiamy puste rurki. Gotowy tort odkładamy do schłodzenia.
Tort z musem gruszkowym
Pieczemy biszkopt ciemny dzielimy na 2 części
Tort z musem gruszkowym
Ubita kremówka z dodatkiem galaretki cytrynowej
Tort z musem gruszkowym
Masy po kolej rozsmarowujemy na cieście schłodzamy