aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Tort z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na słodkie popołudnie przy kawie polecam tort z masą z bitej śmietany i aksamitnego mascarpone. Słodki smak tortu przełamuje dodatek dżemu z czarnej porzeczki.

Tort z czarną porzeczką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort z czarną porzeczką

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • MASA:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • DODATKOWO:
  • 1 dżem z czarnej porzeczki
  • okrągłe biszkopty
  • 1/3 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Tort z czarną porzeczką
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania kremowej masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy przez 25 minut w 170 C. Studzimy i kroimy na pół.

Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Miksujemy na największych obrotach aż śmietana będzie dokładnie ubita i sztywna. Następnie dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.

Na dolnej części biszkopta rozsmarowujemy połowę dżemu, na nim 1/3 część masy śmietanowej. Następnie układamy okrągłe biszkopty i przykrywamy je pozostałym dżemem i kolejną częścią masy śmietanowej. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu i równo pokrywamy go ostatnią częścią masy śmietanowej.

Wierzch tortu oprószamy startą na tarce na dużych oczkach czekoladą.
Tort z czarną porzeczką
Z jajek, mąki, proszku, cukru i kakao przygotowujemy biszkopt.
Tort z czarną porzeczką
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i mieszamy.
Tort z czarną porzeczką
Jedną część biszkoptu smarujemy połową dżemu.
Tort z czarną porzeczką
Na dżemie układamy śmietanę i biszkopty.
Tort z czarną porzeczką
Ponownie dżem, masa i drugi biszkopt.
Tort z czarną porzeczką
Wierzch tortu oprószamy startą na tarce na dużych oczkach czekoladą.