Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort z kiszonej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pychota,bardzo lubię kiszoną kapustę i ten sposób jej podania bardzo mi smakuje!

Tort z kiszonej kapusty

Składniki:

Tort z kiszonej kapusty

 

  • 30dag,mąki,
  • 15dag.zimnego masła,
  • 6 jajek,
  • 70dag.kiszonej kapusty,
  • 15dag,gotowanej szynki,
  • 15dag.salami,
  • 15dag.wędzonej wieprzowiny,
  • 30dag.śmietany,
  • 100ml.mleka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól,pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Tort z kiszonej kapusty
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pokrojone na kawałki masło,1 jajko,3-4 łyżki zimnej wody,szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto,uformować z ciasta kulę,owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30min.Tortownicę o śr.26cm,.natłuścić,wyłożyć ją ciastem,formując brzeg na ok.2cm.Kapustę wyłożyć na sito,dokładnie osaczyć,pokroić.Szynkę,salami i wieprzowinę pokroić w kostkę.Na cieście układać warstwami kapustę, salami,wieprzowinę i szynkę(Ostatnią warstwa ma być kapusta).
Śmietanę roztrzepać z mlekiem,pozostałymi jajkami,przyprawić do smaku solą i pieprzem i polać nią tort.Piec ok.40-45min.w 200"C,przed podaniem posypać szczypiorkiem.